Voor het jeugdtennis is er vanuit de KNLTB Tenniskids. Het gaat om een indeling in drie groepen: Rood, Oranje en Groen. Op deze drie jeugdgroepen zijn ook trainingen, competities en toernooien afgestemd.


Rood
In deze eerste fase maken kinderen tot en met 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Verder maken ze kennis met leuke activiteiten en spelen ze wedstrijdjes. Er wordt gespeeld met een spons-/foambal op een minibaan (6 x 12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

 

Oranje
In de tweede fase wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter) en met een bal die geschikt is voor het spelen op deze baan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden duren steeds langer.

 

Groen
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op tennis op een ‘hele baan’. De kinderen zijn 11 en 12 jaar. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Techniek, tactiek en atletische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden duren weer iets langer. Er wordt gespeeld met een ‘langzame’ bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.